دوره 43، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 43 شماره 2 صفحات 327-314 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi Vastani S, Nokandeh J, Dehpahlavan M. (2022). Analysis of discovered jewelry from Parthian cemeteries in Guilan province, the result of scientific archaeological excavations. Athar. 43(2), 314-327.
URL: http://athar.richt.ir/article-2-1018-fa.html
احمدی واستانی سهیل، نوکنده جبرئیل، ده پهلوان مصطفی. تحلیل زیورآلات مکشوفه از گورستان‌های دوره اشکانی استان گیلان، حاصل کاوش‌های علمی باستان‌شناسی فصلنامه علمی اثر 1401; 43 (2) :327-314

URL: http://athar.richt.ir/article-2-1018-fa.html


1- دانشجوی دکتری باستان‌شناسی، گروه باستان‌شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، تهران، ایران ، jnokandeh@richt.ir
3- استادیار، گروه باستان‌شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (1700 مشاهده)

زیورآلات علاوه بر جنبه‌های زیبایی و تجملاتی وسیله‌ای برای مشخص‌کردن جایگاه اجتماعی و اقتصادی فرد استفاده‌کننده بوده است. یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی که بیشترین اطلاعات در خصوص زیورآلات در اختیار ما قرار می‌دهد، گورآونده‌ها هستند. هنر جواهرسازی و ساخت زیورآلات در دوره اشکانی به اوج کمال خود رسید. زیورآلات دوره اشکانی با درآمیختن زیبایی هنرمندانه، به جنبه‌های پزشکی، چشم‌زخم، حاکی از عشقی سرشار به خودنمایی، تظاهر و ثروتمندی فوق‌العاده است. طی کاوش‌های باستان‌شناختی انجام‌شده در گورستان‌های دوره اشکانی استان گیلان، مجموعه‌ای از زیورآلات از جنس طلا، نقره، مفرغ، آهن و سنگ به‌دست‌آمده که بیانگر هنر و فرهنگ اقوام ساکن در این منطقه در دوره اشکانی است. هدف اصلی این بررسی و گونه‌شناسی زیورآلات مکشوفه از گورستان‌های دوره اشکانی، استان گیلان از لحاظ نوع جنس، فناوری ساخت و نوع کاربری است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و ترکیبی از مطالعات موزه‌ای و کتابخانه‌ای انجام شده است. نتایج بیانگر آن است که یک تضاد طبقاتی و اجتماعی بارز در این دوره وجود دارد و همچنین زیورآلات شباهت زیادی از لحاظ جنس، تزئینات و نوع ساخت با یکدیگر دارند، ولی در جزئیات، زیورآلات دارای ابتکارات و نورپردازی هستند. این ابداعات به‌ احتمال ‌زیاد از طبیعت منطقه الهام گرفته است. همچنین در ساخت این اشیاء از روش ریخته‌گری، چکش‌کاری و ملیله‌کاری استفاده ‌شده است. زیورآلات مکشوفه از گور زنان با مردان کاملاً متفاوت بوده است.

متن کامل [PDF 1215 kb]   (1271 دریافت)    

✅ زیورآلات علاوه بر جنبه‌های زیبایی و تجملاتی وسیله‌ای برای مشخص‌کردن جایگاه اجتماعی و اقتصادی فرد استفاده‌کننده بوده است. یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی که بیشترین اطلاعات در خصوص زیورآلات در اختیار ما قرار می‌دهد، گورآونده‌ها هستند. هنر جواهرسازی و ساخت زیورآلات در دوره اشکانی به اوج کمال خود رسید.


نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: باستان شناسی و تاریخ هنر
دریافت: 1400/9/14 | پذیرش: 1401/1/29 | انتشار: 1401/6/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.